суботу, 31 грудня 2016 р.

Алеппо, Донбас і релігія: про роль церков коментує Людмила Филипович

Людмила Филипович, завідувач відділом філософії та історії релігії Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ - коментує для “Радіо Свобода”:
...Якби очільники християнських церков справді були такими впливовими і всесильними, то хіба б допустили вони бомбардування Алеппо?! Якщо московське православ’я таке впливове, то чому почався і триває конфлікт на сході України?! Чому там гинуть люди щодня – українці на нашій українській території? Хіба не мета християнства – мир і любов?...Врешті Господь запитає саме з них, із лідерів християнських церков, чому вони допустили вбивство і смерть тисячі людей, невинних дітей....

– Те, що УПЦ (Московського патріархату) заявила про свою активну участь у звільненні оборонця Донецького аеропорту Тараса Колодія, може свідчити про те, що їх замучила совість від не діяння, від неучасті у розв’язанні складних питань українського життя, якими є війна на сході України. І капеланів обмаль, і допомога воїнам ЗСУ не тоннами, і мовчанка щодо анексії та агресії проти України. Нарешті, щось видиме, всезагально українськи значиме, виконання своєї прямої миротворчої місії.
Якщо УПЦ (МП) долучиться до звільнення усіх українських полонених і заручників, то честь їм і хвала. Адже люди чекають і потребують допомоги від усіх і кожного. Деякі вже не місяці, а роки.
Звісно, християнські церкви можуть зробити багато у справі миру. І те зближення між Ватиканом і Російською православною церквою, з одного боку, виглядає як спроба зупинити зародження Третьої світової війни на кордоні між Україною і Росією. З іншого боку, це може бути продовженням старої стратегії, за якою Москва і Ватикан хочуть реалізовувати геополітику без урахування позиції українських церков, ігноруючи Україну.
Принаймні, такі побоювання з’являються при перегляді відеоролика на телеканалі «Інтер», де на тлі страшних кадрів із Алеппо з’являється теза про «християнство, яке єдине здатне врятувати світ від загибелі», а завершується ролик кадрами зустрічі та дружніх обіймів папи Римського Франциска та патріарха Кирила.
Але, запитаймо себе, якби очільники християнських церков справді були такими впливовими і всесильними, то хіба б допустили вони бомбардування Алеппо?!
Якщо московське православ’я таке впливове, то чому почався і триває конфлікт на сході України?! Чому там гинуть люди щодня – українці на нашій українській території? Хіба не мета християнства – мир і любов?
Сучасних людей не вдасться переконати, що війни творять одержимі дияволом товстосуми, яких не в змозі зупинити святість церков. Врешті Господь запитає саме з них, із лідерів християнських церков, чому вони допустили вбивство і смерть тисячі людей, невинних дітей.
Що стоїть за участю Московського патріархату у звільненні полонених? Чому УПЦ (Московського патріархату) тепер активізувало свою миротворчу діяльність? Що означає зближення Москви і Ватикану? На ці запитання Радіо Свобода відповіли провідні релігієзнавці Людмила Филипович і Андрій Юраш.
Повну статтю читайте на сайті “Радіо Свобода”: http://www.radiosvoboda.org/a/27181439.html/news/28185932.html


Немає коментарів:

Дописати коментар