середу, 20 лютого 2019 р.

Оксана Забужко отримала Шевченківську премію

Вітаємо нашу колегу, старшого наукового співробітника Інституту філософії, кандидата філософських наук, Оксану Стефанівну Забужко, із перемогою – здобуттям Шевченківської премії!

У номінації “Публіцистика, журналістика” перемогу здобули Богдан Горинь та Оксана Забужко. Оксані Стефанівні премію було присуджено за публіцистичний доробок, а саме – за збірник "І знов я влізаю в танк… Вибрані тексти 2012-2016: статті, есе, інтерв'ю, спогади". У 2016 році ця ж книга вже здобувала відзнаку "Літакцент року" в категорії "Есеїстика".

Оксана Стефанівна не потребує рекомендації. Одна з найвідоміших українських письменниць, вона має потужний доробок не лише у формі прозаїчних творів, поезії чи публіцистики. Про неї можна написати хоч у Вікіпедії, хоч на різних інших ресурсах: хоч тут, хоч на інших ресурсах, хоч на її сторінці. Багато хто знає про її «Польові дослідження з українського сексу», про її виступи на актуальну політичну тему. Але менш відомо те, що вона – дуже цікава філософська авторка, перу якої належать такі книги як «Філософія української ідеї та європейський контекст: Франківський період» (1992), «Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу» (1996), «Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій» (2007).


Глибока робота з філософською культурою та історичною пам’яттю, уміння прочитати і винести на яв давно забуті, притлумлені, витіснені феномени української (як європейської) культури, політики та ідентичності – вона повертає до життя ту Україну, яку ми не знали. Аристократична, єретична, філософічна і дуже неочікувана, водночас модерна і глибоко вкорінена, корені якої сягають шляхетського етосу і шляхетної душі – її філософія української еліти справді красива і захоплює дух.

Творчість та активна суспільна діяльність О.С. Забужко відзначена багатьма  українськими та міжнародними нагородами

"І знов я влізаю в танк…" - це збірка статей, інтерв'ю і спогадів Оксани Забужко, написаних у часи президентства Віктора Януковича, подій Майдану і розгортання військового конфлікту на Сході.
Теми текстів, що увійшли до книги, найрізноманітніші: від роздумів про вбивство Оксани Макар до аналізу релігійних аспектів війни на Донбасі.

Інші номінації сьогорічної Шевченківської премії:
·       “Музичне мистецтво”: Володимир Шейко
·       “Візуальне мистецтво”: Василь Чебаник
·       “Кіномистецтво”: Роман Бондарчук
·       “Театральне мистецтво”: Ростислав Держипільський
Результати голосування буде подано на затвердження Президенту України.
Премію традиційно вручатимуть на початку березня.

Деякі деталі про дискусії довкола номінації «Література» повідомляє ВВС

Стежте за ідеями і текстами Оксани Забужко на її сторінці у ФБ.


Немає коментарів:

Дописати коментар