четвер, 7 червня 2018 р.

Анонс: Круглий стіл "Проблема свободи у східних філософіях: теоретичні та екзистенційні виміри"

Запрошуємо на Круглий стіл «Проблема свободи у східних філософіях: теоретичні та екзистенційні виміри» (12 червня 2018, 14.00, в Інституті філософії, к. 318)

Модератор: Олег Ярош
Учасники:
Юрій Завгородній, Сергій Капранов, Олександр Кіхно, Катерина Малахова, Анастасія Стрелкова


Що таке «свобода» у філософіях Сходу? Частина теоретичних описів цієї категорії може збігатись з історією її дослідження у європейській думці, але можна виділити й ряд ознак специфічно «орієнтального» ставлення.
Наприклад, в індійський традиції поняття «мокша», визволення є одним із головних релігійно-філософських екзистенціалів. Специфіка осягнення цього поняття в східних філософіях пов’язана з інакше сформульованими дихотоміями, з одного боку, Єдиного, Абсолютного і, з іншого боку, індивідуального та особистісного буття.
У філософіях Сходу інакше, ніж в західній філософії, сформульовано дихотомію свободи вибору і напередвизначеності (наприклад, в ісламській філософії), концепції ілюзорності індивідуального та множинного буття (буддизм, адвайтизм в індійській філософі).
Індивідуальний, внутрішній досвід, інтроспекція, медитативні практики мають особливе, більше значення в східних філософіях. Інший підхід до осягнення раціонального дискурсу на Сході творить окрему проблему для розуміння. Така відмінність усвідомлювалась, наприклад, індійськими філософами, і заслуговує окремого обговорення.
У 19-20 ст. східні філософії звертаються до проблематики актуальної і для західної філософії: наприклад, філософії соціального і національного визволення. Але і дана проблематика зазнала на Сході специфічних видозмін. Також розглядаються у східних філософіях й етичні виміри категорії свободи.
Окремо варто враховувати специфіку власне західних підходів до східних філософій, зокрема те, що для деяких європейських мислителів 19-го та 20-го ст., сама філософія співставлення Сходу і Заходу пов’язана з різницею у потрактуванні феномену свободи.

ЗАПРОШУЄМО УСІХ ЗАЦІКАВЛЕНИХ!

ОРГАНІЗАТОРИ:
Інститут філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України
відділ історії зарубіжної філософії
сектор історії східної філософії
редакція журналу «Філософська думка»

Див.:





Немає коментарів:

Дописати коментар