пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Від Київської Русі до постмодерності: журнал "Філософські ідеї в культурі Київської Русі" і не тільки


У відділі історії філософії України нашого Інституту протягом 10 років реалізовувався проект видання журналу «Філософські ідеї в культурі Київської Русі», що супроводжувався щорічними одноіменними конференціями пам’яті видатного українського історика філософії Вілена Сергійовича Горського.
За цими назвами – не тільки Київська Русь і постать В.С. Горського. Статті провідних науковців Інституту і не тільки – стосуються багатьох актуальних тем. Це – дискусії про відношення історії філософії та філософії, про соціологічний підхід в філософії, про існування «філософії в окремо взятій країні», національні філософські традиції, про те, як писати сучасну історію філософії, і не тільки. Автори торкались багатьох ключових постатей і проблем у полі історії філософії України: від Середньовіччя до філософських курсів Могилянської академії, від схоластичних дискусій до модерного націєтворення (постаті Шевченка, Франка, Чижевського) і аж до історії психоаналізу в Україні.
Історики, представники Інституту археографії, також брали участь у дискусіях і дописували до журналу.
Тут читач може знайти багато цікавих статей – навіть про Візантію, стародавню архітектуру України, етику історика філософії та інше.
Дивіться за посиланням: http://fikr.inf.ua/





Немає коментарів:

Дописати коментар